ΤΑΞΙΔΙ

24 ώρες στην Κρακοβία: τι πρέπει να δεις

Αν ο χρόνος για ταξίδι δεν σου επιτρέπει να λείπεις πολλές συνεχόμενες μέρες ή απλά κάνει στάση η πτήση σου στην πόλη της Κρακοβίας, σου έχω ακριβώς τον οδηγό για εσένα! Αυτή η πόλη της Πολωνίας, είναι μια από τις πιο παλιές ευρωπαϊκές πόλεις στη σημερινή ζώνη της Ευρώπης, και ένας αρκετά οικονομικός προορισμός αεροπορικώς. Ταξιδάκι-σφηνάκι για να γυρίσεις με άλλον αέρα πίσω στην ρουτίνα.

Στιγμιότυπο από την κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, με την Βασιλική της Παναγιάς να υψώνεται.

Μια καλή αρχή στην ημέρα σου θα ήταν να δεις τα βασικά σημεία και μνημεία της πόλης. Η ιστορία της Κρακοβίας είναι πλούσια και τα γραφικά σημεία αρκετά, γι’αυτό θα πρότεινα το Walkative Free Walking Tour της Κρακοβίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ριζώσει σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης και σου προσφέρει ξεναγήσεις στο κέντρο τους, με έμπειρους και παθιασμένους ξεναγούς. Το καλύτερο είναι ότι δεν έχουν στάνταρ τιμή, αλλά δίνεις στο τέλος της ξενάγησης αυτό που επιθυμείς εσύ στον ξεναγό. Είναι πολύ φιλικό κυρίως προς τους φοιτητές και φυσικά για διακοπές on a budget! Κλείνοντας θέση μέσα από την ιστοσελίδα, επιλέγεις την ώρα που θες να πας και συναντάς τ@ν ξεναγό σου σε κεντρικό σημείο στην Πόλη.

Η ξενάγηση έχει αφετηρία τα τείχη της πόλης, καθώς η Κρακοβία ήταν στο παρελθόν μια απόρθητη μεσαιωνική πόλη με στρατηγική τοποθεσία. Το σύμβολο που απεικονίζεται στο τείχος είναι ο Άγιος Φλοριανός και αυτή είναι η Πύλη από την οποία έμπαινε κανείς στην πόλη. Αυτό που θα παρατηρήσεις σίγουρα είναι ότι το κόκκινο αυτό τουβλάκι εμφανίζεται στην πλειοψηφία των κτηρίων, καθώς θυμίζει τον αρχιτεκτονικό τύπο του Μεσαίωνα. Πρόκειται για μια πόλη γεμάτη επιρροές από τις χώρες από τις οποίες βρισκόταν υπό κατοχή, συγκεκριμένα υπήρξε κάτω από αυστριακή, ρωσική και γερμανική, και η αρχιτεκτονική της είναι μια μίξη όλων.

Η Πύλη του Αγίου Φλοριανού

Σημείο του τείχους

Για τους λάτρεις της ιστορίας, το Γιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο είναι σημαντικό μνημείο, καθώς είναι το δεύτερο αρχαιότερο της Ευρώπης. Κτήριο του 1364, από όπου υπήρξε σπουδαστής και ο γνωστός αστρονόμος Κοπέρνικος. Οι πρώτες γυναίκες φοιτήτριες ξεκίνησαν την φοίτησή τους στο τμήμα φαρμακευτικής και αποτέλεσαν εξαίρεση, καθώς ήδη εργάζονταν ως επαγγελματίες σε φαρμακεία της πόλης. Χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις τους, τον επόμενο χρόνο επιτράπηκε και σε άλλες γυναίκες να φοιτήσουν σε διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου.

Επόμενη στάση της ξενάγησης είναι η κεντρική πλατεία Główny, η οποία είναι αρκετά ευρεία σε μέγεθος και ιστορική. Εκεί οι πολωνοί έκαναν όλες τις εμπορικές τους συναλλαγές και στην μέση της πλατείας είχαν την Αίθουσα Υφασμάτων. Μέσα της προστάτευαν τα ακριβά υφάσματα και τα μετάξια τους από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες -φαινόμενο αρκετά συχνό με έντονο κρύο και συχνές βροχοπτώσεις-, ενώ η πλατεία στα δυο της άκρα έχει δυο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους εκκλησίες. Υπάρχει ο μικροσκοπικός και πλέον κάτω από τη στάθμη της πλατείας ναός του Αγίου Άνταλμπερτ, και η τεραστίων διαστάσεων Βασιλική της Παναγίας. Η δεύτερη αγγίζει τα 80 μέτρα ύψος και πρόκειται για το ψηλότερο σημείο του τείχους της πόλης. Ανά μια ώρα, βγαίνει μια τρομπέτα από τη κορυφή του ψηλότερου από τα δύο κωδωνοστάσια, και παίζει έναν ύμνο, ο οποίος αποκαλείται Χεϊνάλ μαριάτσι. Ο τρομπετίστας, που είναι πυροσβέστης στην ιδιότητα (επάγγελμα με μεγάλο σεβασμό, λόγω του Αγίου Φλοριανού που είναι ακόμη και σήμερα προστάτης τους), στο τέλος χαιρετάει το κοινό που κοντοστέκεται να βιντεοσκοπήσει.

Η βροχερή πλατεία Główny

Θα σταθώ στην Βασιλική της Παναγίας, η οποία είναι από τις πιο εντυπωσιακές γοτθικές και μπαρόκ εκκλησίες, με ξύλινο ιερό και διακοσμημένο εσωτερικό με πλακάκια σε απόχρωση ενός βαθιού μπλε με άστρα. Σίγουρα ακόμη και η κάμερα δεν μπορεί να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα που υπάρχει.

Το εσωτερικό της Βασιλικής της Παναγίας.

Μοναδική εμπειρία το Κάστρο του Βάβελ, το περίφημο οχυρό της Κρακοβίας, με τον Καθεδρικό Ναό της, ο οποίος φημίζεται για τους πολλαπλούς τρούλους διαφορετικής τεχνοτροπίας. Το ανέβασμα είναι σχετικά εύκολο, αν και η κλίση φαίνεται πιο δύσβατη. Εντύπωση κάνει ο χρυσός τρούλος, αφιερωμένος σε μια πριγκίπισσα που αγαπήθηκε βαθιά από τον Βασιλιά, αλλά δυστυχώς πέθανε νέα. Από τα ψηλά τείχη του κάστρου φαίνεται ο Βιστούλας ποταμός που διασχίζει την πόλη, στον οποίον όποιος επιθυμεί και έχει χρόνο μπορεί να κάνει μια κρουαζιέρα με τα πλοιάρια.

Ο Καθεδρικός Ναός της Κρακοβίας

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Κρακοβίας είναι σίγουρα το Kazimierz, δηλαδή η Εβραϊκή συνοικία της Κρακοβίας. Λειτουργούσε ανεξάρτητα έως το 1800 και μέσα της διατηρούνται μέχρι και σήμερα πέντε από τις έξι Συναγωγές. Εκεί οι εβραίοι ζούσαν, ασκούσαν ελεύθερα τη θρησκεία τους και έκαναν εμπόριο. Ένας άνθρωπος όμως ήρθε και τα ανέτρεψε όλα με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξαπέλυσε μεγάλο μίσος προς αυτούς. Ο Χίτλερ το 1941 τους έδιωξε σε μια άκρη της πόλης, δημιούργησε ένα «γκέτο», που το περιέκλεισε με τείχος και μετά από αυτό τους έστειλε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου εκτός άλλων, στην προσπάθειά του να τους ξεκληρίσει.

Αυτή η γειτονιά σήμερα κρατάει ζωντανή την μνήμη των πεσόντων και είναι γεμάτη ζωή. Γκράφιτι, χρυσές επιγραφές με ιστορικές πληροφορίες, ακόμη και στέκια φοιτητικά για τοπικές λιχουδιές κρατούν την Εβραϊκή συνοικία top προορισμό εάν έρθεις στην Κρακοβία. Ένα από τα πιο ιστορικά σημεία κοντά στην κεντρική πλατεία είναι και το εστιατόριο “Ariel”, κοντά στην Παλιά Συναγωγή, που πήρε το όνομά του από έναν από τους Αρχαγγέλους που εμφανίστηκε ως καιόμενο λιοντάρι. Λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος με ιστορικά κειμήλια που χρονολογούν πριν ακόμη τους Παγκόσμιους Πολέμους.

Είσοδος της Συναγωγής με Εβραίους που επισκέπτονται τον χώρο

Μαγαζιά του 19ου αιώνα που διατηρούν ακόμη την αυθεντικότητά τους

Ένα από τα πολύχρωμα γκράφιτι της Εβραϊκής συνοικίας

Το τελευταίο που θα πρότεινα για να κλείσει όμορφα το 24ώρο σου είναι η γέφυρα Father Bernatek’s που είναι ιδιαίτερη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η πεζογέφυρα που περνάει από τον Βιστούλα ποταμό έχει διακοσμηθεί από τον καλλιτέχνη Jerzy Kędziora με αγάλματα ακροβατών και δεύτερον γιατί ένα ερωτευμένο ζευγάρι μπορεί να «κλειδώσει» την αγάπη του επί της γέφυρας με μια κλειδαριά της επιλογής του. Προσωπικά, υπάρχει και ένας τρίτος ξεχωριστός λόγος, και αυτός είναι γιατί μπορείς να θαυμάσεις τις δυο πτυχές της πόλης. Την παλιά και την σύγχρονη, σκέψου το σαν σημείο καμπής του παλιού και νέου κόσμου. Υπερσύγχρονες πολυκατοικίες της μετά-σοβιετικής περιόδου και μονοκατοικίες του 19ου αιώνα.

Η γέφυρα του Father Bernatek’s

Σίγουρα αν έχεις παραπάνω μέρες, αξίζει να κανονίσεις  μια επίσκεψη στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, η εμπειρία είναι μοναδική και αξίζει κάθε λεπτό από τον χρόνο σου. Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι οι αποστάσεις μέσα στην πόλη της Κρακοβίας είναι κοντινές, και ότι με ένα βολικό παπούτσι μπορείς να φτάσεις μακριά. Η συγκοινωνία συνεπέστατη και σε πολύ καλές συνθήκες εάν αισθάνεσαι ότι θέλεις να εξερευνήσεις κάθε γωνιά της πόλης. Η Πολωνία είναι οικονομική και η Κρακοβία δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μόνο που μένει είναι να κλείσεις εισιτήριο!

Ένα σχόλιο

  • Σοφία Αποιστολίδου

    Ελένη μου εξαιρετική ξενάγηση, μετά απο μιά δύθσκολη και κουραστική μέρα μου έδωσες μια ανάσα και είναι σαν να ήμουν εκεί μαζί σου. Σ ευχαριστώ και ελπίζω να ξανααπολαύσουμε το επόμενο ταξίδι σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.