ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Φόρμα ανώνυμων ιστοριών του Μάριου Μητράκη δίνει «φωνή» στα θύματα κακοποίησης

Στα χρόνια της αλόγιστης και μη ελεγχόμενης χρήσης του διαδικτύου, έχει δημιουργηθεί ένας «τόπος» όπου καταφέρνει να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για τα άτομα που επιθυμούν να μοιραστούν ανώνυμα ιστορίες από δύσκολα γεγονότα που έχουν βιώσει. Ο λόγος για το λογαριασμό του Μάριου Μητράκη στο Instagram, που με σεβασμό και ευαισθησία δίνει μορφή και ορατότητα σε αυτές τις αφηγήσεις.

Τι θα λέγατε εάν πατώντας έναν σύνδεσμο στο διαδίκτυο, εμφανιζόταν μία Φόρμα στην οποία ελεύθερα θα μπορούσατε να καταθέσετε τις σκέψεις, τις εξομολογήσεις και τα συναισθήματά σας; Όταν τα παραπάνω διαβαστούν, οπτικοποιούνται με γραφιστικές παρεμβάσεις, ενώ συχνά γνωστοί ηθοποιοί δανείζουν τη φωνή και το πρόσωπο τους συντελώντας σε ένα άρτιο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα. Η ουσία ωστόσο είναι ότι αποτυπώνονται ιστορίες βίας, κατά κόρον γυναικών, δίνοντας αφενός την ευκαιρία στα θύματα να περιγράψουν με κάποιον τρόπο αυτό που υπέστησαν, και αφετέρου τη δύναμη για εξωτερίκευση στα άτομα με αντίστοιχες εμπειρίες.

Μέσα από την πρωτοβουλία του, δημιουργείται ένα πεδίο απελευθέρωσης, ένας χώρος με μηδενική κριτική που μπορεί να φιλοξενήσει όσα ο καθένας επιθυμεί να μοιραστεί. Ο Μάριος γνωρίζει ότι δεν είναι πάντοτε εφικτό να εκφραστεί ένα τόσο οδυνηρό βίωμα. Μπορεί το οικογενειακό περιβάλλον να είναι αποτρεπτικό ή η κοινωνία γεωγραφικά κλειστή, χωρίς τη δυνατότητα για παρέμβαση από ειδικό ψυχικής υγείας. Όπως αναφέρει στο “Metamorphosis”:  «Το γεγονός και μόνο ότι εξωτερικεύεται κάτι μέσω του γραπτού λόγου και μπαίνει σε λέξεις, είναι πάρα πολύ βοηθητικό, γι’ αυτό και είναι τεχνική στην Ψυχολογία. Παραδείγματος χάριν, μου έχουν στείλει άτομα που έχουν γράψει στη Φόρμα ότι δεν ανέβηκε ακόμα η ιστορία τους, αλλά η διαδικασία αυτή της γραπτής εξωτερίκευσης τους βοήθησε ουσιαστικά στο να ανοιχτούν, και έτσι έκλεισαν την πρώτη τους ψυχοθεραπευτική συνεδρία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Φόρμας για εμένα. Ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν καταλάβει πως πρέπει να αυτοβοηθηθούν, να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Αυτό μου δίνει μια ψυχική ικανοποίηση».

Βεβαίως, παροτρύνει πάντοτε τα θύματα να απευθυνθούν σε ειδικούς και εμπεριέχει στο προφίλ του φορείς που παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμοι σε όλους, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την τηλεφωνική γραμμή 10306, που λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

Αφορμή για τη δημιουργία της Φόρμας Ανώνυμων Ιστοριών, στάθηκε η ανάγκη του για καλλιτεχνική έμπνευση εκείνη την περίοδο∙ ήθελε να ζωγραφίζει και αναζητούσε ιστορίες που θα του οξύνουν την φαντασία. Αυτό που πραγματικά προέκυψε όμως, δεν μπορούσε να το φανταστεί.

«Δημιούργησα αρχικά τη Φόρμα για να ζωγραφίζω. Να μπαίνω, να διαβάζω ιστορίες και να εμπνέομαι. Τόσο αυθαίρετο ήταν στο κεφάλι μου στην αρχή. Η δική μου ανάγκη για έμπνευση όμως, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έλαβα από τη Φόρμα. Από τις πρώτες ιστορίες αντίκρισα σκληρά πράγματα, οπότε και σκέφτηκα ότι αυτό που πήρα στα χέρια μου πρέπει κάτι να γίνει. Έτσι, ανεβάζοντας μία μόνο ιστορία, πρόεκυψαν άλλες δέκα παρόμοιες. Και ούτω καθεξής… Ο ένας που βλέπει ότι κάποιος μίλησε, δίνει δύναμη για να μιλήσουν και οι υπόλοιποι».

Φόρμα Νο. 3

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευτεί 249 ιστορίες, ενώ συνολικά του έχουν σταλεί περισσότερες από 3.000 στη Φόρμα. «Δεν έχει νόημα να τις ανεβάσω όλες μαζί. Η καθεμία ιστορία έχει αξία και πρέπει να έχει τον χώρο και τον χρόνο της», εξηγεί ο Μάριος.

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν ιστορίες που να τον έχουν συγκλονίσει περισσότερο, εκείνος απαντάει: «Έχω διαβάσει για πολλούς βιασμούς. Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να γεννήσει ένα παιδί και να το βιάσει, να το φέρει σε αυτή την κατάσταση. Αυτά με συγκλονίζουν κυρίως, αλλά δεν μπορώ να αξιολογήσω ή να κατηγοριοποιήσω τις ιστορίες. Όλες τους έχουν αλήθεια και μια μοναδική αξία για τους ανθρώπους που τις έγραψαν. Με τις περισσότερες έχω προβληματιστεί κι έχω παγώσει, με έχει επηρεάσει στο να βλέπω με διαφορετικό τρόπο τους ανθρώπους, να έχω μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι κουβαλάει ο καθένας». 

Φόρμα Νο. 47

Ο Μάριος Μητράκης ήταν καλεσμένος στο TEDx Χανίων τον περασμένο Δεκέμβρη με σκοπό να μοιραστεί κάποιες από τις ιστορίες που έχει λάβει και να μιλήσει για τη Φόρμα. Όπως χαρακτηριστικά κατέληξε:

«Έχουμε ανάγκη να μιλάμε, να ακουγόμαστε, να νιώθουμε ότι από την άλλη άκρη της γραμμής ένα άτομο θα δει ή θα ακούσει αυτά που έχουμε να πούμε χωρίς να μας κατακρίνει και παρέχοντας μας μια ασφάλεια. Δυστυχώς η ανωνυμία είναι ασφάλεια. Κι όσο πιο πολύ ακούμε αυτές τις ιστορίες, όσο περισσότερο χώρο και χρόνο δίνουμε σε αυτές, πιστεύω κι εύχομαι ότι οι ιστορίες θα μειώνονται».

Ο Μάριος Μητράκης στην ομιλία του στο TEDx

Λόγω της Φόρμας, εμπνεύστηκε και έγραψε ένα βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα της κακοποίησης. Παράλληλα ασχολείται με τη μουσική, έχει τη δική του σειρά από podcast ενώ είναι και δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταφέροντας σίγουρα στους μαθητές του τις αξίες του αλτρουισμού και της κατανόησης. Μπορείτε να τον βρείτε εδώ: https://hype.co/@mariosmitrakis?fbclid=IwAR3Y-JiB9hh3jU–GJF4lxw1XBNZuJbz3A6rgDAlRe3OBbSegZlqQiVOgGY 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *