
Η ελληνική κοινότητα στην καρδιά της Βιέννης
Εσείς τι γνωρίζετε για την σχέση μεταξύ Ελλάδας-Αυστρίας; Τα ταξίδια έχουν τη μαγεία να μας μαθαίνουν την ιστορία λαών και πολιτισμών, και μέσα από αυτή, να ανακαλύπτουμε και εμάς τους ίδιους. Η Κεντρική Ευρώπη έχει ένα δικό της στυλ, γεμάτο μεγάλα κτήρια, συνήθως αναγεννησιακά και γοτθικά, με χρώματα γήινα και αγάλματα ανάλογα του πλούτου της, όμως η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι διαφορετική αρχιτεκτονικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ με τα ελληνικά θα έλεγε κανείς πως, σε σημεία της είναι τόσο κοντά, ίσως κάποιες φορές πανομοιότυπα.
Στην Βιέννη ένιωσα περιέργως πως βρισκόμουν σπίτι μου, ή τουλάχιστον ένιωσα την καρδιά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού να χτυπά. Παντού γνώριμα κτήρια και αγάλματα, να εξυμνούν Έλληνες θεούς σε διαστάσεις διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με τα ταπεινά ελληνικά. Πολύ κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Αυστριακή Βουλή στο κέντρο της Βιέννης, ένα υβρίδιο μεταξύ Ζάππειου και Μεγάρου Ακαδημίας Αθηνών, μόνο πιο πλουσιοπάροχα στολισμένο και με την προσθήκη χρυσού. Δεν είναι κλοπή αυτή η αρχιτεκτονική αίγλη, αλλά μια αποτύπωση αγάπης από τον δημιουργό και των τριών, τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν.
Εικόνα : Η Αυστριακή Βουλή . Πηγή: Κοινό Κτήμα
Σαφώς, η αρχαιοελληνική λατρεία και ο νεοκλασικισμός δεν αποτυπώνονται μόνο σε αυτό το κτήριο, αλλά εκτείνονται σε όλη την Βιέννη. Το σημείο όμως που με εντυπωσίασε, δεν είναι τα θεόρατα κτήρια και τα ανάκτορα, που και αυτά σαφώς έχουν την γλύκα τους, αλλά ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος της Βιέννης, και η πολλά σηματοδοτούμενη γειτονιά στην οποία βρίσκεται. Αναφέρομαι στην Fleischmarkt (Φλάισμαρκτ), που κανονικά σημαίνει κρεαταγορά, και πιο συγκεκριμένα στο εστιατόριο γνωστό ως Griechenbeisl (Γκρίχενμπαϊσλ), που στην αυστριακή διάλεκτο σημαίνει ελληνική ταβέρνα.
Όπως θα δείτε, το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα στον ναό και στέκεται εκεί από το 1447, δίπλα από το ελληνικό σοκάκι-Griechengasse (Γκρίχενγκάσε). Το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο ήδη από τον 15ο αιώνα, ενώ ο ναός θεωρείται η Μητρόπολη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστρίας και βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, από το 1858. Έργο και αυτή του Χάνσεν, αυτή τη φορά με μπαρόκ επιρροές, όπως συνηθίζεται σε εκκλησίες στις χώρες της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Το σημείο φαντάζει σαν να βγήκε από παραμύθι, με τις κόκκινες αποχρώσεις του τούβλου, τους καταπράσινους κισσούς και τις μικρές λεπτομέρειες που προσδίδουν μια θρησκευτική ευλάβεια. Το σήμα του δικέφαλο αετού, έμβλημα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας να στέκεται ψηλά και περήφανα. Η εκκλησία στο κέντρο της έχει έναν πελώριο πολυέλαιο και παντού τριγύρω του αγιογραφίες. Στο εσωτερικό της έχει λίγες καρέκλες, γιατί ο ναός δεν έχει πολύ μεγάλη χωρητικότητα. Είναι στενή σε σχέση με τις τυπικές κυκλικές εκκλησίες της Ελλάδας, και γενικά είναι μικρή, αλλά αρκετά ιδιαίτερη.
Επίσης, μέσα στην ακτίνα του κέντρου, διέμενε ο Ρήγας Βελεστινλής, γνωστός και ως Ρήγας Φεραίος, την τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνα για να δημοσιεύσει ελεύθερα τα επαναστατικά του κείμενα και να ξεσηκώσει τους Έλληνες για την επανάσταση εναντίον της οθωμανικής κατοχής. Η συγκίνηση που ένιωσα ήταν μεγάλη μπρος στο άγαλμά του.
Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να ταξιδέψετε στην Βιέννη, ελπίζω να βρείτε την άνεση του χρόνου να περιηγηθείτε, καθώς είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση. Σίγουρα θα χρειαστεί να κινηθείτε με κάποιο μεταφορικό μέσο, ευτυχώς έχει αρκετές εναλλακτικές.
Ένα στίγμα στον χάρτη για να βρείτε τον Καθεδρικό Ναό της Μητρόπολης της Αυστρίας :

